Smak dzieciństwa: Naleśniki z truskawkami

– 2 szklanki mleka (użyłam 1,5 szklanki + 0,5 szklanki wody),

– 3 jajka,

– 10 łyżek mąki pszennej,

– szczypta soli,

– 3-4 łyżeczki cukru,

– olej,

– truskawki,

– cukier,

– cukier waniliowy,

– śmietana 18%.

 

Jajka ubijamy z mlekiem, dodajemy cukier, sól i mąkę.

Całość mieszamy, by nie miało grudek.

Patelnię rozgrzewamy i dajemy kroplę oleju (rozsmarowujemy na patelni za pomocą ręcznika papierowego).

Wlewamy chochlą ciasto na patelnię i rozprowadzamy tak, by stworzyło cienką warstwę.

Gdy brzegi zaczną brązowieć, przekładamy naleśnika na drugą stronę.

W między czasie myjemy truskawki, zdejmujemy szypułki i kroimy na 4-6 części.

Dodajemy cukier do smaku (i aż puszczą sok).

Do śmietany dodajemy 4 łyżeczki do smaku (próbujcie i dodajcie więcej, jak lubicie na słodko 🙂 ).

Gdy naleśniki mamy usmażone, na połówkę nakładamy truskawki wraz z sokiem. Zamykamy naleśnika i wierzch smarujemy śmietaną.

Smacznego!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *