Smak dzieciństwa: Naleśniki z truskawkami
– 2 szklanki mleka (użyłam 1,5 szklanki + 0,5 szklanki wody),
– 3 jajka,
– 10 łyżek mąki pszennej,
– szczypta soli,
– 3-4 łyżeczki cukru,
– olej,
– truskawki,
– cukier,
– cukier waniliowy,
– śmietana 18%.
Jajka ubijamy z mlekiem, dodajemy cukier, sól i mąkę.
Całość mieszamy, by nie miało grudek.
Patelnię rozgrzewamy i dajemy kroplę oleju (rozsmarowujemy na patelni za pomocą ręcznika papierowego).
Wlewamy chochlą ciasto na patelnię i rozprowadzamy tak, by stworzyło cienką warstwę.
Gdy brzegi zaczną brązowieć, przekładamy naleśnika na drugą stronę.
W między czasie myjemy truskawki, zdejmujemy szypułki i kroimy na 4-6 części.
Dodajemy cukier do smaku (i aż puszczą sok).
Do śmietany dodajemy 4 łyżeczki do smaku (próbujcie i dodajcie więcej, jak lubicie na słodko 🙂 ).
Gdy naleśniki mamy usmażone, na połówkę nakładamy truskawki wraz z sokiem. Zamykamy naleśnika i wierzch smarujemy śmietaną.
Smacznego!