Zdrowe marchewkowe bez mąki
– 3,5 szklanki startej marchewki (ok. 9 sztuk średniej wielkości),
– 1,5 szklanki płatków owsianych lekko rozdrobnionych (potraktowałam je tłuczkiem do mięsa),
– 4 jajka,
– 5 łyżek miodu,
– 2 łyżki oleju kokosowego (może też być rzepakowego),
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1,5 łyżeczki cynamonu,
– 2 goździki rozdrobione,
– szczypta soli.
– szczypta imbiru,
– garść ziaren słonecznika lub dowolnych orzechów,
– 8 sztuk daktyli pokrojonych na mniejsze części (lubisz słodko? dodaj więcej! 🙂 )
*ew. czekolada do polania
Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy żółtka i stopniowo startą marchewkę.
Dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia, goździki i płatki owsiane. Mieszamy.
Dodajemy ziarna słonecznika (jak orzechy to rozdrobnione) i daktyle.
Na koniec pora na miód i olej.
Całość mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 170°C.
Jeśli stwierdzicie, że ciasto jest mało słodkie polejcie roztopioną czekoladą 🙂
Smacznego!