Domowe pączki
Z porcji wychodzi 30-40 pączków. Lepiej róbcie mniejsze, będą jeszcze rosnąć. Mniejsze będzie Wam wygodniej smażyć 🙂
– 1kg mąki,
– 100g drożdzy,
– 100g masła,
– 100g cukru,
– 2 szkl. mleka,
– 6 żółtek,
– 1 jajko,
– 2 cytryny,
– 50ml rumu,
– ok. 4 kostek smalcu
– cukier waniliwoy
– konfitura/marmolada,
– sól,
– cukier puder.
Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, dodać 2000g mąki i 150ml ciepłego mleka. Rozetrzeć.
Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka i jajko rozetrzeć z resztą cukru. Gdy drożdże podwoją swoją objętość, dodać resztę mąki i utarte jajka.
Wyrabiać dodając mleko, sok z 1 cytryny, skórkę z 1 cytryny, rum, cukier waniliowy i szczyptę soli
Cierpliwie wyrabiać aż będzie odchodzić od rąk.
Dodać stopione i przestudzone masło. Dalej wyrabiać.
Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia.
Pączki lepić natłuszczonymi rękami. Kłaść zlepioną stroną na stolnicy posypanej mąką.
Zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym smalcu na kolor z obu stron.
Gdy przestygnie posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z drugiej cytryny.
Smacznego!