Beza z kremem cytrynowym

Składniki:

4 białka,

150g cukru,

szczypta soli,

opakowanie śmietany 30/36%,

opakowanie serka mascarpone,

sok z 2 cytryn,

2 łyżki cukru pudru.

 

Białka ubić na sztywną pianę.

Stopniowo dodawać cukier.

Przełożyć do rękawa cukierniczego (można zrobić samemu) lub nakładać białka łyżką.

Na blachę z papierem do pieczenia formować okrągły blat – można sobie pomóc wcześniej rysując okrąg.

Z tej porcji powinny nam wyjść 2 spore blaty.

Piec w temp. +110°C przez 60-100 minut.

 

Gdy blat przestygnie, naszykować krem.

Ubić śmietaną na sztywną (gdy będziemy mieć 30% ubicie może być trudne, możemy wtedy się posilić odrobiną żelatyny).

Do śmietany dodać mascarpone, sok z cytryny – dodać cukier puder do smaku.

Kremem przełożyć bezę – jak mamy 2 blaty – super!

Mój jeden nie chciał być zjedzony i się nie wypiekł 😛

Smacznego! 🙂

fcb

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *