Z pamiętnika babci: puszysta babka cytrynowa z prawdziwym lukrem
– 300g masła,
– 250g cukru,
– szczypta soli,
– 5 jajek,
– 500g mąki (możecie użyć mieszanki bezglutenowej),
– 1 proszek do pieczenia,
– 1/8L mleka,
– 1 duża cytryna,
do lukru
– cukier puder,
– sok z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem i solą na puszysty krem.
Dodać jajka i dalej mieszać.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dalej ucierać.
Dodać mleko, sok z cytryny i otartą skórkę.
Wyrobić wszystko na jednolitą masę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 175°C.
Gdy ciasto wystygnie polać je lukrem: do soku z cytryny dodajemy tyle cukru pudru aż będzie biały, błyszczący i gęsty.
Smacznego!
Kochani, jest to pierwszy przepis z nowego cyklu: “Z pamiętnika babci”
Stałam się szczęśliwą posiadaczką wielkiego skarbu – zeszytu z przepisami po mojej babci
Babcia była niekwestionowanym autorytetem i mistrzem. To u niej jadłam najlepsze dania i ciasta.
Stołówka z babcią na czele wydawała same pyszności
Dzięki zeszytowi na nowo odkryję smaki dzieciństwa, a Wy będziecie mi towarzyszyć w tej przygodzie
bardzo lubię takie ciasta
Ja też, polecam Izo