Z pamiętnika babci: puszysta babka cytrynowa z prawdziwym lukrem

– 300g masła,

– 250g cukru,

– szczypta soli,

– 5 jajek,

– 500g mąki (możecie użyć mieszanki bezglutenowej),

– 1 proszek do pieczenia,

– 1/8L mleka,

– 1 duża cytryna,

do lukru

– cukier puder,

– sok z cytryny.

 

Masło utrzeć z cukrem i solą na puszysty krem.

Dodać jajka i dalej mieszać.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dalej ucierać.

Dodać mleko, sok z cytryny i otartą skórkę.

Wyrobić wszystko na jednolitą masę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.

Piec ok. 30 minut w temperaturze 175°C.

Gdy ciasto wystygnie polać je lukrem: do soku z cytryny dodajemy tyle cukru pudru aż będzie biały, błyszczący i gęsty.

Smacznego!

 

Kochani, jest to pierwszy przepis z nowego cyklu: „Z pamiętnika babci”

Stałam się szczęśliwą posiadaczką wielkiego skarbu – zeszytu z przepisami po mojej babci

Babcia była niekwestionowanym autorytetem i mistrzem. To u niej jadłam najlepsze dania i ciasta.

Stołówka z babcią na czele wydawała same pyszności

Dzięki zeszytowi na nowo odkryję smaki dzieciństwa, a Wy będziecie mi towarzyszyć w tej przygodzie

You may also like...

2 komentarze

  1. iza pisze:

    bardzo lubię takie ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *