Torcik z nutellą i śliwką

Biszkopt

– 6 jajek,

– 1 szklanka mąki,

– 1 szklanka cukru,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 łyżeczki octu.

Krem

– 4 jajka,

– 100g cukru,

– 2 kostki masła,

– 450g kremu Nutella,

– 0,5kg suszonych śliwek,

– 100ml spirytusu.

Poncz

– 1 szklanka wody,

– 2-3 łyżki spirytusu,

– cukier,

– cytryna.

 

Śliwki

Poprzedniego dnia śliwki ugotować w syropie (ale nie rozgotować). Wody tyle, by przykryć śliwki z 1/2 szklanki cukru.

Odsączyć, pokroić w paski i namoczyć w słoiku w spirytusie. Zostawić na całą noc. Następnego dnia śliwki odsączamy.

Biszkopt

Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i resztę składników.  Pamiętaj, ocet należy dodać na samym końcu.

Przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 40 min w 180°C.

Krem

Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło otrzeć z masą jajeczną na puch.

Ucierając dodawać porcjami nutellę. Na koniec wlać spirytus ze śliwek oraz dodać śliwki.

Poncz

Szklankę przegotowanej wody mieszamy ze spirytusem. Dodajemy dla smaku cukier i sok z cytryny.

 

Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć i przełożyć połową kremu. Przykryć ciastem, nasączyć i położyć resztkę kremu.

 

 

Smacznego!

 

You may also like...

2 komentarze

  1. Magdalena napisał(a):

    apetycznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *