Szybka galareta drobiowa z marchewką
– 3 ćwiartki z kurczaka,
– 3 chude średniej długości marchewki,
– 3 liście laurowe,
– 4 ziela angielskie,
– główka czosnku,
– sól i pieprz,
– żelatyna.
Marchewkę z mięsem, liściem, zielem i solą gotujemy aż zmiękną (wody do wywaru dajemy tyle, by wszystko zakryć).
Wyjmujemy mięso i marchewkę, czekamy aż przestygnie.
Marchewkę kroimy w plastry, mięso dzielimy na drobne części.
W miseczkach/pojemnikach układamy na dno marchewkę, na nie mięso (mniej więcej do połowy wysokości pojemnika).
Wywar doprawiamy pieprzem, solą (w miarę potrzeby) i sporą ilością czosnku.
Przelewamy przed sito i odmierzamy jego ilość – dobrze, by było go ok. 2,5L.
Podgrzewamy i dodajemy żelatynę wg. opakowania (u mnie poszło jedno całe).
Mieszamy do rozpuszczenia i jeszcze ciepłe wlewamy do pojemników z marchewką i mięsem.
Gdy trochę przestygnie, wkładamy do lodówki.
Smacznego!