Francuskie ciasteczka z ziarnami słonecznika
– 1/2kg mąki,
– 200g śmietany,
– szczypta soli,
– 1,5 kostki margaryny (możecie zastąpić olejem kokosowym o odpowiadającej gramaturze),
– cukier waniliowy,
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 2 jajka,
– cukier trzcinowy,
– ziarna słonecznika,
– *opcjonalnie dżem porzeczkowy.
Ciasto zagnieść i zostawić na noc w zamrażalniku.
Ciasto kroić w plastry i wałkować na 3mm placek. Wykrajać ciasteczka foremkami.
Ciasteczka maczać w rozbełtanym jajku, a potem w cukrze wymieszanym z ziarnami.
Na większych ciasteczkach można kłaść odrobinę dżemu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut – aż delikatnie się zrumienią.
Smacznego!
proste i pyszne 🙂
Dokładnie! Polecam 🙂