MACHOUIA (czyt. maszuja) – marokańska pasta z pieczonej papryki
Składniki:
– 1 czerwona papryka
– pomidory z puszki
– słodka papryka
– sól
– cukier
– harrisa
– kumin
– ras el hanut (możesz zastąpić mieszanką brązowych przypraw: pieprz ziołowy, cynamon, kurkuma, …)
– oliwa
Paprykę przypalamy nad palnikiem, by skórka była cała czarna.
Następnie zamykamy ją w woreczku foliowym i zostawiamy na chwilę.
Paprykę obrać ze skórki, wyjąć gniazdo nasienne pokroić na większe kawałki, dodać pomidory i zblendować.
Na patelni podgrzewać pomidory z papryką. Dodać przyprawy:
ok. 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
ok. 1,5 łyżeczki cukru
ok. 1 łyżeczkę harrisy
ok. 1 łyżeczkę kuminu
ok. 0,5 łyżeczki ras el hanut
Sól dodać do smaku. Pasta ma być pikantna i słodka.
Na koniec dodaj odrobinę oliwy.
Najlepiej jeść z chlebkiem -> przepis TU