MACHOUIA (czyt. maszuja) – marokańska pasta z pieczonej papryki

Składniki:

– 1 czerwona papryka

– pomidory z puszki

– słodka papryka

– sól

– cukier

– harrisa

– kumin

– ras el hanut (możesz zastąpić mieszanką brązowych przypraw: pieprz ziołowy, cynamon, kurkuma, …)

– oliwa

 

Paprykę przypalamy nad palnikiem, by skórka była cała czarna.

Następnie zamykamy ją w woreczku foliowym i zostawiamy na chwilę.

Paprykę obrać ze skórki, wyjąć gniazdo nasienne pokroić na większe kawałki, dodać pomidory i zblendować.

Na patelni podgrzewać pomidory z papryką. Dodać przyprawy:

ok. 1,5 łyżeczki słodkiej papryki

ok. 1,5 łyżeczki cukru

ok. 1 łyżeczkę harrisy

ok. 1 łyżeczkę kuminu

ok. 0,5 łyżeczki ras el hanut

Sól dodać do smaku. Pasta ma być pikantna i słodka.

Na koniec dodaj odrobinę oliwy.

Najlepiej jeść z chlebkiem -> przepis TU

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *