Sałatka szefowej – z suszoną śliwką, pomidorkami koktajlowymi i boczkiem

Składniki:

mix sałat,

opakowanie pomidorków koktajlowych,

czerwona cebula,

10 plastrów boczku,

12 wędzonych (suszonych) śliwek,

oliwa z oliwek,

ocet balsamiczny,

musztarda.

 

Boczek kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię do złapania koloru (i wytopienia tłuszczu).

Pomidory i sałatę myjemy.

Pomidorki kroimy na pół, cebulę w piórka.

Śliwki namaczamy przez ok. 10 minut w gorącej wodzie (pamiętajmy, by zawsze tak robić z suszonymi owocami).

Po namoczeniu śliwki kroimy na 3 części.

Robimy sos: 5 łyżek oliwy, 3 octu i 1 musztardy + ew. odrobina soli.

Mieszamy sałatę, pomidorki, cebulę, śliwki i ostudzony boczek. Polewamy sosem i mieszamy.

Smacznego! 🙂

fcb

You may also like...

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *