Sernik bez sera musem z owoców leśnych

Składniki:

1,5 szklanki migdałów,
6 daktyli,
1 łyżka oleju kokosowego, (jeśli nie boisz się glutenu, pierwsze 3 składniki możesz zamienić na pokruszone ciasteczka maślane)

1 szklanka kaszy jaglanej,

aromat śmietankowy ,

sok z cytryny.

4 łyżki cukru,

200g owoców leśnych,

2 łyżeczki żelatyny.

 

Orzechy namoczyć przez 2 godziny, potem obrać ze skórki.

Daktyle zalać wrzątkiem na 10 minut.

Wszystko razem blendować i dodać łyżkę oleju. Jeśli jest za gęste, dodać odrobinę wody pozostałej od daktyli.

Wyłożyć masę do tortownicy i włożyć do lodówki.

Kaszę zalać 4 szklankami wody i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę (ok. 15 minut).

Dodać odrobinę aromatu i cukier (próbować i dodać tyle, jak słodko lubisz 🙂 ).

Gdy przestygnie, blendować na gładko.

Wyłożyć na spód do tortownicy i wstawić do lodówki.

Owoce leśne zasypać niewielką ilością cukru i wody (by przykryło owoce) i gotować – zrobić kompot.

Potem owoce zblendować i dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.

Wymieszać i wstawić do lodówki.

Gdy zacznie tężeć, wyłożyć do tortownicy na masę.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *