Sernik bez sera musem z owoców leśnych
Składniki:
1,5 szklanki migdałów,
6 daktyli,
1 łyżka oleju kokosowego, (jeśli nie boisz się glutenu, pierwsze 3 składniki możesz zamienić na pokruszone ciasteczka maślane)
1 szklanka kaszy jaglanej,
aromat śmietankowy ,
sok z cytryny.
4 łyżki cukru,
200g owoców leśnych,
2 łyżeczki żelatyny.
Orzechy namoczyć przez 2 godziny, potem obrać ze skórki.
Daktyle zalać wrzątkiem na 10 minut.
Wszystko razem blendować i dodać łyżkę oleju. Jeśli jest za gęste, dodać odrobinę wody pozostałej od daktyli.
Wyłożyć masę do tortownicy i włożyć do lodówki.
Kaszę zalać 4 szklankami wody i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę (ok. 15 minut).
Dodać odrobinę aromatu i cukier (próbować i dodać tyle, jak słodko lubisz 🙂 ).
Gdy przestygnie, blendować na gładko.
Wyłożyć na spód do tortownicy i wstawić do lodówki.
Owoce leśne zasypać niewielką ilością cukru i wody (by przykryło owoce) i gotować – zrobić kompot.
Potem owoce zblendować i dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Wymieszać i wstawić do lodówki.
Gdy zacznie tężeć, wyłożyć do tortownicy na masę.