Aromatyczne ciasto pomarańczowe (bez mąki)
Składniki:
2 pomarańcze,
250g migdałów,
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli,
2 tabliczki czekolady na polewę.
Myjemy i szorujemy pomarańcze. Zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1,5 – 2 godziny (sprawdzamy miękkość – widelec powinien się dobrze wbijać).
Kolejno czekamy jak ostygną, kroimy na części i pozbywamy się pestek.
Blendujemy na pulpę (tak, razem ze skórką).
Migdały mielimy (gdy mamy ze skórką – zalewamy wrzątkiem i zdejmujemy ją).
Jajka ubijamy na puszystą masę, aż uzyskają jasny kolor.
Dodajemy drobne migdały (konsystencja mąki/kaszy), proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon.
Na koniec dodajemy pulpę z pomarańczy i miksujemy.
Masę przekładamy na wysmarowanej tortownicy o pieczemy przez ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciasto wystygnie, roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy – ja zrobiłam wzory z mlecznej i gorzkiej czekolady.
Smacznego! 🙂
Zaraz spróbuję zrobić, brzmi mega zachęcająco!
Kasiu, czekam na wrażenia!