Owsiana tarta z karmelizowanym jabłkiem
Składniki:
250g mąki owsianej,
4 łyżki brązowego cukru do ciasta,
150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),
4 średniej wielkości jabłka (ok. 3/4 kg),
1 jabłko do dekoracji,
6 łyżek cukru do karmelu,
łyżka masła do karmelu.
Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.
Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.
Formę na tartę (tortownicą, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.
Po wyjęciu ciasta z lodówki – ciasto wykładamy na spód oraz boki formy.
Szykujemy jabłko na dekoracje – wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy na plastry, lekko skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika blachę z ciastem i kładziemy obok na papier plastry jabłek na 30-40 minut.
4 jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części.
Topimy cukier na karmel z łyżką wody. Gdy zacznie bulgotać wrzucamy jabłka, masło i mieszamy.
Mieszamy aż jabłka zmiękną. Gdy nie rozpadną się, możemy je rozgnieść widelcem.
Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika, wykładamy karmelizowanym jabłkiem. Na wierzch układamy plastry pieczonych jabłek.
Jeść, gdy dobrze wystygnie.
Smacznego! 🙂