Zupa krem z marchewki
Składniki:
5 marchewek,
pęczek włoszczyzny,
3 udka z kurczaka (możecie użyć innego mięsa),
jogurt naturalny (u mnie bez laktozy, może być również śmietana),
2 ząbki czosnku,
imbir,
kurkuma,
liść laurowy,
ziele angielskie,
harissa,
sól, pieprz.
Nastawiamy wywar: mięso + warzywa pokrojone w większe części.
Dodajemy czosnek, 2 ziela, 3 liście laurowe, sól, pieprz i zalewamy wodą by ledwo przykryć zawartość garnka.
Gotujemy, aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości, a warzywa będą miękkie (ok. 40 minut od zagotowania).
Wyjmujemy mięso i zawartość garnka blendujemy.
Dodajemy jogurt/śmietanę podczas blendowania, by ładnie rozprowadzić.
Doprawiamy sol, pieprzem, imbirem, harissą/papryką, czosnkiem.
Dodajemy odrobinę kurkumy.
Mięso – ja zawsze obieram i wrzucam w większych częściach do zupy, by była treściwsza.
Smacznego! 🙂
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: warzywa korzeniowe.
Zupa krem z marchewki bardzo smaczna, delikatna a co najważniejsze zdrowa!
Polecam wszystkim!!!
Ale słoneczny kolor ma ta zupa!
Witaj w akcji korzeniowej 🙂
Dziękuję Kasiu 🙂