Tradycyjne schabowe bitki z kaszą gryczaną
Składniki:
schab w plastrach,
cebula,
olej kokosowy (rzepakowy),
kasza gryczana,
sól, pieprz.
Schab w plastrach rozbijamy tłuczkiem (gdy nie mamy, może być garnkiem 🙂 ).
Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka.
Po kilku minutach dokładamy plastry schaby (wcześniej lekko posolone).
W między czasie nastawiamy wodę i gotujemy kaszę gryczaną.
Gdy schab złapie koloru, podlewamy go wodą i dusimy.
Gdy woda wyparuje, dolewamy ją.
Po ok. godzinie sprawdzamy mięso – gdy jeszcze jest twarde, należy dalej dusić.
Powstały sos doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszą gryczaną polewamy sosem.
Smacznego! 🙂
ale smakowite danie obiadowe 🙂
Dokładnie 🙂