Owsiana tarta z jabłkami i musem jogurtowym
Składniki:
250g mąki owsianej,
4 łyżki brązowego cukru,
150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),
4 średniej wielkości jabłka (ok. 3/4 kg),
cynamon,
jogurt naturalny (u mnie bez laktozy),
1 jajko,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki płynnego miodu,
sok z 1/2 cytryny.
Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.
Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.
Formę na tartę (tortownicą, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.
Po wyjęciu ciasta z lodówki – ciasto wykładamy na spód oraz boki formy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
W tym czasie szykujemy:
– masę jogurtową – jogurt naturalny mieszamy z jajkiem i mąką ziemniaczaną,
– jabłka – kroimy ze skórką na cienkie plastry (ja użyłam do tego tarki), skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy miodem i posypujemy cynamonem.
Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika.
Polewamy je masą jogurtową i układamy plastry jabłek (np. z rozetę).
Pieczemy dalej przez ok. 40 minut.
Jeść, gdy dobrze wystygnie.
Smacznego! 🙂
Tarta z jabłkami palce lizać!!! POLECAM !!!