Bezglutenowa babka herbaciana z cytrynowym lukrem
Składniki:
2 szklanki mąki (ja użyłam bezglutenowej Schar),
1/2 szklanki cukru,
80 g masła (oleju kokosowego),
2 żółtka,
1 szklanka mocnej herbaty,
80g rodzynek,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego),
1/2 skórki z cytryny,
szczypta soli,
sok z połowy cytryny,
cukier puder.
Rodzynki pogotować (ok. 5 minut) w mocnej herbacie. Odcedzić i wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem i dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól, mąkę, sodę i proszek.
Na końcu wlać zimną herbatę i dodać rodzynki.
Przygotować formę do bab, wlać ciasto.
Piec ok. 55 minut.
Przygotować lukier:
do soku z cytryny dodawać cukier puder po łyzeczce (ok. 20 łyżeczek) i mieszać.
Dodawać cukier aż będzie gęste i białe.
Polukrować babkę.
Smacznego!
Oj tak, to musiało być pyszne! Herbata z cytryną w formie stałej 🙂
Babka jest pyszna, polecam Ci ją gorąco! 🙂