Tajin z piersią z kurczaka, cukinią i marchewką
Składniki:
olej kokosowy (rzepakowy),
1 cebula,
pół piersi z kurczaka (1 filet),
2 średniej wielkości ziemniaki,
1 marchew,
1 cukinia,
pół papryki*,
sól,
pieprz,
czosnek,
kminek,
curry,
kurkuma,
cynamon.
Tajin stawiamy na kuchence i włączamy ogień.
Dajemy olej, cebulę i czosnek pokrojone w piórka.
Po chwili dodajmy pierś z kurczaka pokrojoną w grubszą kostkę.
Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, curry, kurkumą i kminkiem.
Zamykamy naczynie.
Po kilku minutach układamy stożek z marchewki, cukinii i papryki (pokrojonych w słupki) i ziemniaków pokrojonych w plastry.
Warzywa solimy. Nalewamy (ok. 1/4 szklanki) ciepłej wody (ale nie gorącej) – tak by jej temperatura była zbliżona do temperatury naczynia.
Całość powinna dochodzić przez godzinę na najmniejszym ogniu. W trakcie nie otwieramy i nie mieszamy.
Pamiętamy, że tajin jest bardzo czuły na zmiany temperatur.
Warzywa i mięso po godzinie są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach.
Smacznego! 🙂
*moi drodzy hashimowicze, my rezygnujemy z papryki i ziemniaków. Natomiast, jeśli po tych produktach czujecie się dobrze – nie odmawiajcie sobie:)
bardzo smacznie 🙂
Potwierdzam i zachęcam do spróbowania 🙂