Owsiana tarta z porzeczkami
Owsiana tarta z porzeczkami
Składniki:
250g mąki owsianej,
3 łyżki brązowego cukru,
150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),
dżem porzeczkowy* (o niskiej zawartości cukru),
wiórki kokosowe (wg. uznania)
Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.
Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.
Formę na tartę (tortownicą, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.
Po wyjęciu ciasta z lodówki – 2/3 ciasta wykładamy na spód oraz boki formy.
Na ciasto nakładamy dżem. Na dżem posypujemy garść wiórków kokosowych – ten krok możecie spokojnie pominąć.
Na wierzch posypujemy pokruszoną resztę ciasta.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut.
Jeść, gdy dobrze wystygnie.
Smacznego! 😉
*dżem porzeczkowy możemy zastąpić innym smakiem, bądź owocami sezonowymi