Owsiana tarta z porzeczkami

tarta owsiana z porzeczkami

 

Owsiana tarta z porzeczkami

Składniki:

250g mąki owsianej,

3 łyżki brązowego cukru,

150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),

dżem porzeczkowy* (o niskiej zawartości cukru),

wiórki kokosowe (wg. uznania)

Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.

Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.

Formę na tartę (tortownicą, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.  

Po wyjęciu ciasta z lodówki – 2/3 ciasta wykładamy na spód oraz boki formy.

Na ciasto nakładamy dżem. Na dżem posypujemy garść wiórków kokosowych – ten krok możecie spokojnie pominąć.

Na wierzch posypujemy pokruszoną resztę ciasta.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut.

Jeść, gdy dobrze wystygnie.

Smacznego!  😉

*dżem porzeczkowy możemy zastąpić innym smakiem, bądź owocami sezonowymi

fcb

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *